Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (CMBLC) han constituït un llarg espai de trobada durant més de cent anys, des del 1913. Aquests esdeveniments, viscuts amb la nostra llengua comuna catalana com a pal de paller, ens han permès tractar temes de l’àmbit de la salut des de les perspectives més diverses, aixoplugades en les representacions de les professions sanitàries, i d’altres relacionades amb les ciències de la vida i de la salut, dels territoris de parla catalana, tan per a compartir-hi coneixements com per a tractar-hi les semblances que ens agermanen i les diferències que ens afaiçonen.

Els CMBLC s’han celebrat anteriorment a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Ciutat de Mallorca, Perpinyà, Reus, Benicàssim-Castelló, Andorra i València i han estat una eina fonamental de relació i bescanvi de coneixements del món sanitari català quan les dictadures o les conteses no han ofegat la llengua, les nostres cultures i la voluntat d’ésser i viure la salut en català.

Ara, amb molts dels problemes que van suscitar aquests congressos pendents de resoldre, volem donar continuïtat als sentiments i la interacció, per la qual cosa, tot interpretant el mandat de la Fundació Alsina i Bofill, convoquem el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que tindrà lloc a Manresa els dies 20, 21 i 22 d’octubre de 2017.

Els quatre eixos temàtics del Congrés seran: 1. Orígens i finalitats socials dels models sanitaris dels territoris de parla catalana. 2. L’Atenció primària. El metge de medicina familiar i comunitària. 3. Medi ambient, globalització i salut. 4. Els Congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana: més de cent anys. Cada tema es desplegarà en altres per a un millor aprofundiment.

La ràpida evolució actual dels canvis polítics i socials no ens permet saber encara quin serà el marc del Congrés, però mantindrem ferma la voluntat de reclamar una sanitat catalana sense restriccions.

Els co-presidents del XX CMBLC i la Fundació Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa com a entitat organitzadora local, saluden el col·lectiu del món sanitari, els professionals i estudiants de parla occitana i els de les formes troncal i dialectals catalanes, i faran tot el possible perquè tothom s’hi senti integrat.

Manresa, cor de Catalunya, commemorarà l’any 2017 el 125è aniversari de la celebració i la redacció de les Bases de Manresa i vol acollir aquest Congrés sota el signe cultural de la catalanitat. Amb els organitzadors, la ciutat pretén que l’esdeveniment sigui un èxit gràcies a la vostra participació com a inscrits i ponents.

Us en mantindrem informats mitjançant la pàgina web ara en construcció, i també per correu electrònic i postal.

En l’avinentesa, rebeu la més cordial salutació.

 

Lluís Guerrero i Sala, co-president                Miquel Vilardell i Tarrés, co-president

 

Manresa, desembre de 2016